3D träning – utbildning hos Seth Ronland & Andreas Öhgren!

3D modul 2

Johan får mjukdelsbehandling av Seth

Utbildningen som Seth Ronland och Andreas Öhgren tillsammans kallar 3D träning utgår ifrån principer i hur kroppens anatomi och funktion verkar då vi går, springer eller idrottar på jorden och påverkas av gravitationen i alla olika rörelseplan. Problemet är at mycket av dagens träning (exempelvis styrketräning) är inriktad i få rörelseplan och med samma parallella fotposition högst olik från idrottens egentliga rörelser.

I en sport som fotboll som är en open skill idrott där rörelserna på plan ständigt förändras tredimensionellt 360 grader och med högst olika fotpositioner är detta ju väldigt intressant eftersom att ha en balans mellan stabilitet och mobilitet i alla dessa plan gynnar spelaren både ur ett prestations- och skadeperspektiv. Många ACL skador sker till exempel under rotationer i transversal planet, ett rörelseplan som lätt missas vid klassisk träning.

I denna modul fokuserade vi främst på vad som händer i höften men allt hänger ju ihop som Seth lyfte fram genom den gode Peps Persson ” “Enighet – Peps Persson”.

Förgrundsfigurer till detta tänk är Gary Gray och Thomas Myers vilka går i frontlinjen med sina GIFT och Anatomy trains koncept. Metodiskt tar Seth och Andreas oss igenom höftens olika rörelser och rörelseplan, hur vi kan screena dessa globalt och lokalt samt även hur vi kan behandla restriktioner och jobba med framgångsfaktorer (dvs. där personen i fråga kan röra sig på ett ändamålsändligt sätt utan smärta/dysfunktion).

Seths beskrivningar tar en igenom rörelsernas olika stadier ur ett anatomiskt höggradigt perspektiv, vilket direkt visar hans välslipade 3D glasögon. Andreas kryddar med flera träningsexempel från personer han tränat. Ur utvärderingsperspektiv så låg mest fokus på screening och behandling och mindre på träningen vilket till viss del var synd då behandling tog stor del av kursen och utrymmet för träning litet. Särskilt värdefullt var sista dagens case uppgift då man fick screena varandra och sedan jobba med behandling/ träning utifrån det man hittat. Jobbade ihop med Växjö Lakers fystränare (en av flera SHL fystränare medverkande på kursen) och vi kom snabbt igång med ett bra resonemang.

 

Givande dagar med material jag har djupdykit en del mer under sommaren! Så här i efterhand så hade jag gärna gått modul 1 innan (fot, knä) för att även om jag är bekant med både Myers och Grays arbete så vore progressionen tydligare.

 

Resan fortsätter dock i höst då 3D Fotboll kommer avverkas!

Comments

comments

Author: Johan

Share This Post On

Submit a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *