Rehab

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Daniel Björnquist, BK Forward

“Att vara skadad är bland det värsta som finns för en idrottare. Skador kan man dock inte komma ifrån inom idrottsvärlden, det gäller bara att förbereda sig på ett så bra sätt som möjligt för att komma tillbaka till det hela och friska igen. I mitten på Mars under en träningsmatch mot Brage blev jag brutalt stämplad, prognosen visade sig vara en fraktur på ett mellanfotsben i foten. En prognos du knappast vill ha en månad innan seriepremiär.
 
Redan från dag ett hade jag bara ett mål, och det var att komma tillbaka så bra förberedd som möjligt. I mina dagar har jag lärt mig att det aldrig finns några genvägar utan det är hårt jobb, och stor disciplin som gäller för att ta sig tillbaka till det hela och friska igen. En utav dem jobbigaste delarna när man är skadad är att man uteblir från den kollektiva träningen tillsammans med laget. Man tränar ofta på egen hand och känner tyvärr inte riktigt samma delaktighet i laget.
 
Under min skadeperiod fick jag stor hjälp av Johan Svensson ”assisterande/fystränare” i laget. Han strukturerade upp en plan och strategi för min skada och har sedan dess coachat och hjälpt mig hela vägen under skadeperioden. Planen som Johan la upp gick ut på att förbereda mig för att vara i en så bra form som möjligt när det var dags att börja träna fotboll igen.
 
Under skadeperioden tränade vi ibland flera pass i veckan tillsammans. Johan kunde i lugn och ro supporta och hjälpa mig för att jag skulle kunna prestera så bra som möjligt. Det är verkligen skönt att känna ett stöd utifrån och känna sig uppskattad för det hårda jobb man gör. Det gör att man kan hålla motivationen och humöret uppe mycket enklare under en sådan jobbig skadeperiod.
 
Om jag idag tänker tillbaka på tiden då jag var skadad så känner jag idag att jag har nog aldrig någonsin varit så bra tränad som jag är just nu. Johan har lärt mig mycket, dels på vilka sätt man ska träna, hur man på bästa sätt återhämtar sig, och framförallt så har han lärt mig att det krävs ett hårt jobb för att nå resultat och framgång. “‘

 

Gustav Lundholm (ex. ÖSK Fotboll)

“När jag var kontrakterad av ÖSK Fotboll så skadade jag mitt korsband och fick beskedet att operation samt rehab i 6-8 månader stod på schemat. Jag var då 18 år och allt inom fotbollen kändes hur lätt som helst. Det var min första motgång men jag var fast besluten att träna hårt för att komma tillbaka och jag litade dessutom på att kunskapen inom en allsvensk klubb skulle finnas gällande hur min rehabträning skulle se ut. Tyvärr gjorde den inte det. Efter diverse knäproblem och ytterligare två ingrepp på 2 år så bestämde jag mig i Augusti 2010 för att kontakta Jimmy som jag kände sedan tidigare igenom skolan jag gick på. Han tog mycket av sin lediga tid för att på ett seriöst sätt planera och hjälpa mig att komma tillbaka ut på fotbollsplanen. Han gav mig insikten att träna på ett annat sätt som visade sig vara mycket bättre för min del. Han gav mig insikten på att jag var tvungen att träna mycket hårdare än vad jag fått direktiv ifrån ÖSK att göra.

Sedan Jimmy hjälpte mig så har jag inte haft en enda knäsmärta och allt känns numer hur stabilt som helst.”

 

Muskelaktivering

Christoffer Eriksson

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“När man har fotboll som sitt yrke så ställs det enorma krav på tillgänglighet, en förutsättning för att kunna vara just tillgänglig till både träning och match är såklart att man är skadefri. För mig personligen så var olyckan framme i februari månad i år (2012) då jag skadade främre korsbandet. Mina kunskaper kring rehab för en sådan skada var lika med noll och det var här som jag kom i kontakt med Jimmy. Med hans enorma engagemang och målmedvetenhet så lyckades vi med en idrottares mål nummer ett, nämligen att ta sig tillbaka från skada på ett kontrollerat och effektivt sätt. Jag var själv i kontakt med ett flertal läkare, naprapater, sjukgymnaster med mera som hävdade att en rehabilitering under 6 månader skulle vara högst osannolik. Under den här tiden så vet jag (då jag var i kontakt med Jimmy själv) att Jimmy dammsög efter information från diverse träningsspecialister, läkare och andra kunniga personer inom idrottsskador såväl i Sverige som utomlands. Hängivenheten från Jimmy i kombination med ett otroligt stort kunnande kring just idrottsskador visade sig ganska tydligt då jag 15 veckor efter operationen återigen spelade match i Superettan. Jag har erfarenhet från såväl allsvenskt, landslags och superettan spel och har då varit i kontakt med ett stort antal personer som ägnar sig åt idrottsskador men har aldrig mött någon som är lika engagerad och passionerad i sitt arbete som Jimmy.”      

Submit a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *